Over Mimesis

over mimesis

Mimesis-coaching is een initiatief van voormalig haptotherapeut en coach Hans Weijs. In zijn jaren als ambulant begeleider merkte hij dat ieder mens op verschillende momenten in zijn of haar leven voor belangrijke keuzes komt te staan. De keuze neemt diegene uiteindelijk zelf, maar Mimesis-coaching helpt je daar een handje bij – en dat is soms essentieel. Coaching is namelijk niets meer en niets minder dan ‘een specifieke manier van begeleiden waarbij bepaalde doelen makkelijker en sneller gerealiseerd zullen worden’. En dat willen we allemaal wel. Benieuwd hoe Hans werkt?

Welke keuzes jij wel of niet besluit te maken, blijkbaar beloop jij momenteel niet het pad wat je voor ogen had. Je bent dus tot de conclusie gekomen dat jij jezelf wilt herontdekken. En dat is logisch, want van tijd tot tijd willen en moeten wij dat allemaal. Alleen voor de herontdekking is meer nodig dan eens goed in de spiegel te kijken.

En daar helpt Mimesis-coaching jou bij.

Mijn visie is namelijk heel kort maar krachtig; ‘mensen hebben mensen nodig’. Dus als jij jezelf wilt ontwikkelen of ontplooien dan heb jij een sparringspartner nodig, een klankbord of iemand die jou er even aan herinnert waar je het allemaal weer voor deed. Dat doet ik met en voor je aan de hand van mijn drie overtuigingen.

Ik geloof dat er drie randvoorwaarden nodig zijn om tot een volwaardig mensen te groeien. Tijdens één van de verschillende coachingsvormen bouwt ik graag met jou mee aan deze voorwaarden:

1. Een veilige setting

We komen pas echt tot leven als we mogen ontvangen en geven aan anderen. Het leren en durven delen met anderen is iets wat we als kind doen binnen een veilige setting. Als deze veilige omgeving niet in voldoende mate aanwezig is geweest, heeft dit grote gevolgen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Er ontstaat snel ruis in de communicatie met anderen en weerstand om actie te ondernemen. Samen zullen we werken om deze ruis binnen de driehoek denken, voelen en het lichaam te sussen.

2. Een stevig fundament

Een stevig fundament is nodig als veilige basis bij het ontdekken van de wereld. Soms is dat fundament aanwezig maar vaker niet of niet helemaal, en dat is oke. Maar dat betekent wel dat men vaak in een vroeg stadium niet het juiste gedrag hebben aangeleerd om te (voort)leven. Samen gaan we op zoek naar jouw bouwstenen, want delen is een voorwaarde om tot een stevig fundament te komen.

3. Delen

Zoals je ziet hecht Mimesis-coaching veel waarde aan de ander en het proces dat wij met elkaar aangaan – dit is ook essentieel voor het coachingstraject. Het echte delen gebeurt als we vanuit echte verbondenheid betrokken zijn op onze omgeving. Het brengt directe (gevoels)ervaringen waar we niet aan twijfelen omdat het als echt voelt. Dit soort herinneringen zijn authentiek en uniek per persoon. Het zijn deze unieke (gevoels)herinneringen die je kunt gaan gebruiken als innerlijk kompas in het verkennen van je leven. Dit kan alleen als er mensen en momenten zijn, waarmee je durft te delen. Hopelijk kan ik je hierbij helpen. Niet voor niets is de visie van mijn praktijk geinspireerd op een uitspraak van de franse filosoof Levinas, die zegt : “ Ik besta, dankzij de ander! “

Mimesis-coaching nodigt je uit om mee op ontdekkingsreis te gaan. Het belooft een reeks van persoonlijke ervaringen te worden, die gegarandeerd veel toevoegen aan je zelfkennis. En zelfkennis is een voorwaarde om door te groeien tot een bewust bekwaam mens en professional.

Overige inspiratie

Verder inspiratie voor mijn visie of handelen, deed of doe ik op uit de volgende literatuur of websites:

Links

www.human-insight.com
www.kiaikidoutrecht.nl
www.keijfilosofie.nl
www.tqc-net.nl
www.zen.nl

Literatuur
Logica van het gevoel/ Arnold Cornelis
De terugkeer van de betovering/ Morris Berman
De vijfde Discipline/ Peter M. Senge
Always change a winning team/ Peter Robertson
Flow/ Mihaly Csikszentmihaly